Aktuellt

SMÅLANDS KONSTARKIV

Copyright © All Rights Reserved Smålands Konstarkiv 2017

 

 

 

GUNILLA PANTZAR

Gunilla Pantzars konstnärliga uttryck har rört sig över ett brett fält, inkluderande olika uttrycksformer och konstarter, som teater. Rörligheten inom teatern har i denna utställning i 2 delar: ”Spår” och ”Inside”, ersatts med immobila objekt med en egen historia, tagna direkt ur verkligheten. Fast här subjektivt manipulerade. Hon letar sig tillbaka i sin egen familjehistoria och finner en hemlighet. Det är vad detta dolda drama haft för inverkan på familjen som intresserat henne.

Intresset för människan återfinns också den andra delen ”Inside” där vi får möjlighet att se genom de döljande kläderna, ja tom genom huden: se det mänskliga maskineriet. Vårt inre kommer i fokus i känsligt men obönhörligt avslöjande broderier. Renässansens anatomiska teater och skolans planschverk har alltid inspirerat och fascinerat henne.

 

LENA BLOMQVIST

Lena Blomqvist har i hela sitt konstnärskap intresserat sig för mänskliga relationer och roller. Utställningen ”Förgängelse” gestaltar hon med hjälp av den insomnade höstträdgården. Hon bygger sina sköra objekt av torkade Björnlokor, kvistar och multna blad, bygger en intrikat installation, som en egen värld, övervärldsligt skör och svävande. Hon speglar med denna förhållandet: liv, död och åldrande. Hur beroende dessa är av varandra, precis som i naturen. Och spekulerar över hur vi förhåller oss till ålderdomen. Ser vi den endast som en avstannade process, eller har den sitt egenvärde, precis som i naturen.

Och eftersom människan också är en del av naturen borde vi kanske anstränga oss att se denna process mer konstruktivt, finna värdet i den.

 

 

Smålands Konstarkiv

Skulpturvägen 2, Värnamo

0370-30 22 06

info@smalandskonstarkiv.se